OBA en de HvA: Samen voor de wijk

De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) werken sinds 2021 intensief met elkaar samen. De Buurtcampus locaties zijn gevestigd in wijklocaties van de bibliotheek. Daar worden activiteiten voor bewoners georganiseerd, zoals voorleesactiviteiten voor kinderen of ‘Bakkie in de Bieb’: een wekelijkse koffie-moment waarbij bewoners en studenten elkaar ontmoeten.

Naomi den Besten (programmacoördinator Buurtcampus) gaat regelmatig langs bij OBA Oosterdok om te overleggen over het partnerschap. Naomi vraagt Claartje Nicolas om iets meer te vertellen over de samenwerking tussen de organisaties.

Claartje Nicolas (OBA) en Naomi den Besten (HvA)

Naomi: Waar houd je je zoal mee bezig bij de OBA?

Claartje: “Ik werk op de afdeling Programma, Collectie en Partnerships, en ik hou me dus vooral bezig met de inhoudelijke samenwerking met partners. Met de Hogeschool van Amsterdam kijk ik naar: kunnen wij samen een programma maken? En zo ja, wat dan? En voor wie?”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Dat het heel divers is. Ik vind het altijd leuk als er een blanco canvas is waar je met z'n allen naar kan kijken en dat er dan langzaam iets ontstaat. Ik vind het vaak niet interessant om iets te doen wat al bestaat, maar juist om nieuwe dingen aan te gaan.”

Waarom werken de OBA en de Hogeschool van Amsterdam eigenlijk met elkaar samen?

“We werken samen omdat we allemaal de stad een stukje mooier willen maken. We zagen daar een overlap in onze doelstellingen. Ik zie in al die jaren dat we nu samenwerken, dat we erin slagen om dat aan te bieden aan het publiek.”

Kan je iets vertellen over hoe de bibliotheek aan het veranderen is?

“Wij willen een platformorganisatie zijn omdat het heel belangrijk is dat je met elkaar goed voor de stad zorgt. Vooral voor de mensen die dat het hardst nodig hebben. Dat is het ideaal. Het is ook wel zo dat een bibliotheek heel erg afhankelijk is van de politieke wind die er waait, en die is niet altijd even gunstig voor culturele instellingen. De bibliotheek moet er gewoon zijn en dat kunnen we alleen maar doen als we met z'n allen de deuren open houden en er samen voor zorgen dat dit beschikbaar is voor de stad. In die zin vormen we een soort community. Het is ook wel een trend bij bibliotheken op dit moment, het gaat de laatste veel over community libraries.”

Wat is dat eigenlijk, een community library?

“Een community library is volgens mij een bibliotheek die aanbiedt wat er nodig is in de samenleving. Dus dat dat uit de community komt maar ook dat je als community zelf dingen kan initiëren en dat de bibliotheek je helpt om dat voor elkaar te krijgen.”

En hoe doen jullie dat samen met studenten en medewerkers van de HvA?

“We hebben natuurlijk drie Buurtcampussen die gehuisvest zijn in drie vestigingen van de bibliotheek in Amsterdam. Samen signaleren we wie daar binnenkomt en wat er nodig is in de wijk. Het delen van die informatie is onderdeel van de platformfunctie en de samenwerking. Valt het jullie ook op dat mensen in deze wijk meer behoefte hebben aan huiswerkbegeleiding dan in een andere wijk? , bijvoorbeeld.

En ik vind een mooi voorbeeld ook het voorlezen in Nieuw-West. Dat was eigenlijk een beetje uit het systeem van de OBA, omdat er niet genoeg mensen waren. De HvA heeft gezegd: wij willen dat graag op ons nemen. Dat is natuurlijk een fantastische samenwerking. De studenten leren er wat van en de OBA die biedt weer Voorlezen aan, wat heel belangrijk is.”

Ja precies, en jullie kunnen onze studenten daarin trainen?

“Inderdaad. Welke signalering doe je bijvoorbeeld op het moment dat je kinderen of ouders ziet die hulp nodig hebben? Waar leid je ze naartoe?”

En hoe zien jullie de toekomst van de samenwerking?

“Ja, dat is een goede vraag. Onze ambitie als OBA is dat we echt onze platformfunctie versterken en dat we dat met nog meer partners samen doen. En dat is best een ingewikkelde ambitie, want er komt veel bij kijken om dat samen te doen. Wij weten vanuit de HvA en OBA samenwerking, dat er heel veel tijd in gaat zitten om goed uit te zoeken wanneer die puzzelstukjes samen nou echt één puzzel vormen. Maar dat is wel de ambitie.

Het zou natuurlijk ook leuk zijn als de HvA en de OBA misschien weer een partner aantrekken die ook voor beide organisaties een bijdrage kan doen. Dat lijkt mij mooi dat het een soort web wordt van allerlei organisaties die nu ook bij de OBA zitten en dan groeit het door. Dat is mijn toekomstdroom.”

 

Dat klinkt goed.

“Dat is alleen wel een partnerambitie en niet een ambitie voor het publiek. De publieke toekomstdroom is dat iedereen er beter van wordt. Dat de stad een eerlijkere verdeling heeft van kennis en informatie en dat iedereen er beter van wordt. Daar werken we samen aan.”

Volgende
Volgende

Motuin & Hoektuin