De Buurtcampus is een laagdrempelige plek waar de HvA en de wijk elkaar ontmoeten

De Buurtcampus is een leeromgeving die is opgezet door de Hogeschool van Amsterdam (HvA) in samenwerking met de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA).

Met drie Buurtcampussen in verschillende stadsdelen richten wij ons op actuele uitdagingen in de wijken van Amsterdam.

De Buurtcampus heeft vestigingen in OBA Geuzenveld (Nieuw-West), OBA Linnaeus (Oost) en OBA Ganzenhoef (Zuidoost).

Dit zijn toegankelijke plekken waar studenten projecten ontwikkelen en uitvoeren, waar activiteiten plaatsvinden voor de buurtbewoners en waar onderzoekers aansluiting vinden bij hun wijkgerichte vragen.

Het is een laagdrempelige plek waar de HvA en de wijk elkaar ontmoeten en waar opgedane kennis wordt teruggekoppeld aan de buurt.

Kom eens langs, dan vertellen we je meer! Of lees hieronder verder.

Visie

Onze visie is om samen met de OBA van meer betekenis te kunnen zijn voor de buurtbewoners in Amsterdam. We zijn er om de buurt en haar organisaties te verbinden met studenten, docenten en onderzoekers van de HvA. Dat doen we door gezamenlijk studentenprojecten en buurtprogramma’s te ontwikkelen die zich richten op actuele en lokale maatschappelijke vraagstukken. 

Deze projecten worden uitgevoerd door studenten op projectbasis of tijdens stages, waarbij zij worden begeleid door ervaren medewerkers van de Buurtcampus. Zo kunnen de studenten praktijkervaring opdoen tijdens hun studie terwijl ze tegelijkertijd ook van betekenis kunnen zijn voor de buurt en een verschil kunnen maken in de wijk.

Wat we doen

Voorbeelden van onze programma’s zijn onder andere Het Spreekuur en de Bonusklas. Bij de Spreekuren zijn derdejaars studenten vanuit verschillende sociale en juridische opleidingen van de HvA betrokken in een stageproject. Hierdoor kunnen we buurtbewoners helpen met uiteenlopende vragen op verschillende leefgebieden. 

De Bonusklas biedt na schooltijd ondersteuning aan kinderen om spelenderwijs talent, plezier en motivatie op het gebied van taal te bevorderen. Begeleiding gebeurt door derdejaars studenten van Pedagogiek en Social Work. 

Veel van onze projecten zijn gericht op het bevorderen van duurzaamheid, inclusiviteit, kansengelijkheid, vitaliteit en de algemene leefbaarheid van de buurt.

Een leeromgeving.
Wat houdt dat in?

Het Buurtcampus-team zet zich in om studenten vanuit allerlei vakgebieden en expertises te verbinden aan wijkorganisaties en buurtbewoners.

Ook zorgen wij ervoor dat buurtbewoners, wijkorganisaties en opleidingen voor langere tijd willen samenwerken met de Buurtcampus. Zo kunnen we met elkaar terugkerende programma’s opzetten voor de buurt.

De studenten en onderzoekers delen hun kennis met de buurt via social media, presentaties, activiteiten, meet-ups, bijeenkomsten en spreekuren. Op deze manier vormt de Buurtcampus een leeromgeving.

Projecten in de wijk

Bij de Buurtcampussen wordt gewerkt aan projecten op het gebied van duurzaamheid, inclusiviteit, geletterdheid, vitaliteit en gelijke kansen. Dat kunnen langdurige stageprojecten zijn maar ook korte interventies in de buurt. Bekijk hier voorbeelden van onze projecten.