Studenten Fysiotherapie gebruiken de wijk als praktijk

Studenten van de opleiding fysiotherapie gaan in hun tweede jaar de wijken van Amsterdam in. Op alle drie de Buurtcampuslocaties komt een klas studenten zich verdiepen in vraagstukken rondom gezondheid en bewegen. Ze zijn er tien weken een dagdeel per week. Eén groepje studenten draait mee bij ‘Aerobics voor dames’. Dit is een beweeggroep voor vrouwen van alle leeftijden die al jaren samenkomt in Huis van de Wijk het Pluspunt.

De studenten zijn onder de indruk van de deelnemende vrouwen. “De les is echt intensief. Soms zie je ze opeens een split doen en dan denk je echt: wauw, dat had ik niet verwacht.”

Studenten fysiotherapie in Nieuw-West

Veel mensen verwachten dat de studenten alleen pijnklachten komen verhelpen, maar het (toekomstige) beroep van de fysiotherapeut is veelzijdiger dan dat.

Zo kunnen fysiotherapeuten in samenwerking met andere professionals en Amsterdammers een bijdrage leveren aan wijkgerichte én zorg-gerelateerde preventie. Ze richten zich op het versterken van gezondheid en welzijn en voorkomen van ziekte van bewoners in een wijk. Daarbij is het van belang niet alleen naar het individu te kijken, maar ook naar de fysieke en sociale leefomgeving en het hele systeem dat daar van invloed op is.

Door het onderwijs de stad in te brengen, worden de studenten goed voorbereid op de veelzijdigheid van hun vak. Ze werken samen met organisaties in de wijk en verkennen hoe ze een bijdrage kunnen leveren voor de doelgroep waar de organisatie mee werkt.

Met een ontwerpmethodiek (design thinking) ontwerpen zij een product of dienst voor bewoners in de wijk. Aan het eind van de 10 weken dragen de studenten hun werk over aan de volgende groep studenten.

Student Fysiotherapie in Amsterdam Oost

Meer weten? Samenwerken? Neem contact op met Rosalie Neuvel e.r.neuveld@hva.nl (Zuidoost), Melanie Verhoef m.d.verhoef@hva.nl (Oost) of Merijn van de Reep i.m.van.de.reep2@hva.nl (Nieuw-West).

Vorige
Vorige

Hoe maak je van onze Buurtcampuskrant een mooie mobilé?

Volgende
Volgende

Hulp bij Digitaal - nu op alle Buurtcampus locaties